Een stel van in de twintig zit voor me in hun vijfde relatietherapie-gesprek. De man zegt dat hij niet lekker in z’n vel zit. Hij weet het even allemaal niet meer. Na wat doorvragen spreekt hij zijn twijfel uit over de relatie, iets wat hij niet eerder zo duidelijk deed. Zijn vriendin hoort dit en haar tranen rollen over haar wangen. De man ziet haar tranen wel, maar reageert er niet op. Omdat ik weet dat hij de ‘terugtrekker’ in de relatie is, nodig ik hem uit om emotioneel een stap dichterbij zijn vriendin te komen. Ik vraag hem: “Je ziet de tranen van je vriendin. Ik zie niet dat je daarop reageert. Voel eens bij jezelf, wat is diep van binnen jouw neiging om nu te doen?”

“Ik wil haar wel een knuffel geven”
De man neemt een moment, tunet in op zichzelf en zegt vervolgens: “Ik wil haar wel een knuffel geven.” Direct daarna zegt zijn vriendin “Dan krijg je die”. Ze leunt voorover naar hem toe, strekt haar armen uit en geeft hem de knuffel. De man gaat erin mee. “Hoe voelt dit?” vraag ik hem even later. “Oncomfortabel, maar ik weet niet waarom” zegt de man.
Sterk en mannelijk
Ik vertel mijn observatie: “Jij zegt dat je een knuffel wil geven. Maar je kon ‘m niet geven, want je vriendin gaf ‘m direct aan jou. Ik kan me voorstellen dat deze knuffel krijgen minder fijn voelde, het is immers niet wat jij wilde. Doe het nog eens en nu op de manier hoe jij het wel wil?” Hij ging naast haar zitten. Met rechte rug sloeg hij zijn arm om haar schouder, trok haar naar zich toe en gaf zijn vriendin een stevige knuffel. “Hoe voelt dit?” vroeg ik hem. “Dit voelt goed. Het voelt sterk en mannelijk. Ook merk ik dat mijn vriendin mijn knuffel fijn vindt en daardoor voel ik me gewaardeerd”.
Verband tussen individuele en relationele patroon
In hun negatieve relatiepatroon is de vrouw degene die initiatief neemt en telkens een stap naar voren zet. Zij is de ‘aanklamper’ in de relatie. Als haar vriend iets nodig heeft, schiet zij uit liefde meteen te hulp. De man laat dit uit liefde toe, ook al voelt het voor hem soms wat te veel. Hij is de ‘terugtrekker’, hij houdt zich in en zet een stap achteruit. Partners kunnen deze negatieve relationele patronen beter doorbreken als ze zich bewust zijn van hun individuele patronen.
De individuele patronen
De vrouw komt uit een gezin waar ze voor elkaar klaar staan. Er was regelmatig ruzie waardoor er minder oog was voor haar. Zij heeft zich staande gehouden door zichzelf aan te passen. Ze kijkt goed naar anderen en ze geeft. Ze wil het zo graag goed doen voor anderen dat ze daarvoor over haar eigen grenzen kan gaan. De man komt uit een rustig en harmonieus gezin waar niet over problemen en gevoelens gepraat werd. Hij houdt zijn emoties in. Hierdoor voelt hij zich geremd en wat gereserveerd. Hij weet niet altijd wat voor hem goed voelt en twijfelt dan ook om in actie te komen.
Effect van de patronen
Zolang partners blijven ‘aanklampen en terugtrekken’, blijven ze hun eigen individuele patroon in stand houden. En zolang ze hun eigen individuele patroon in stand blijven houden, blijven ze vastzitten in het relationele ‘aanklampen en terugtrekken’. De vrouw blijft geven, waardoor ze leegloopt. De man blijft zich inhouden, waardoor hij geremd blijft. Je kunt je voorstellen dat een relatie hier geen boost van krijgt.
Door zelf iets te doorbreken, verandert de relatie
In deze relatietherapie sessie hebben ze allebei iets nieuws gedaan! De man zette een stap vooruit in plaats van achteruit. Hij volgde zijn gevoel en gaf zijn vriendin de knuffel die hij wilde geven. De vrouw ging ontvangen in plaats van geven. Hierdoor verdween hun negatieve relationele patroon van ‘aanklampen en terugtrekken’. Ze voelden zich allebei gezien, gewaardeerd en er was verbinding. Op naar meer mooie ervaringen waarin ze allebei tot bloei komen en waardoor hun relatie floreert.
Willen jullie ook een verandering in jullie relatiepatronen? Neem gerust contact op met mij via het contactformulier of mail naar shirley@boostrelatietherapie.nl.