Stellen die hulp zoeken in de vorm van relatietherapie, hebben ook regelmatig te maken met lastige dynamieken met hun kinderen of ouders. Zo heeft een zoon bijvoorbeeld ADHD, zetten de kinderen zich af in de pubertijd of is er een conflict met een (schoon)ouder.
Problemen met de kinderen hebben invloed op de partnerrelatie én de problemen in de partnerrelatie hebben invloed op het gedrag van de kinderen. Alle gezinsleden zijn met elkaar verbonden en dus beïnvloedt iedereen elkaar. Zo werkt dat in een systeem. Zie het als een boxmobiel waar een baby naar kijkt als het in de box ligt: als één poppetje beweegt, bewegen de anderen mee. Je kunt een partnerrelatie dus niet loskoppelen van de context, relaties met anderen en de bijbehorende dynamieken.

Ouder-kind dynamiek: de ander niet willen belasten
De meeste ouders houden hun problemen in de partnerrelatie liever weg bij de kinderen. Dit doen ze vanuit een beschermende rol, ze willen hun kinderen daar niet mee belasten en ze willen niet het verkeerde voorbeeld geven. Het vervelende is dat kinderen zulke problemen en spanningen wel oppikken. Ze voelen, ze merken, ze zien en ze horen. Anderzijds willen kinderen hun ouders ook niet belasten. Dus als zij last hebben van de ruzies thuis, zullen ze dit niet snel vertellen aan hun ouders, want die hebben het al zo moeilijk. Als het zo gaat in de dynamiek tussen ouders en kinderen, komt er dus geen open gesprek. De ouders kunnen hun kinderen daardoor niet steunen of helpen met waar hun kinderen mee zitten. Terwijl elke ouder er voor de kinderen wil zijn. Ouders willen juist dat hun kinderen naar hen toe stappen, dat ze zich veilig voelen om hun hart te luchten, dat ze het niet alleen hoeven op te lossen…
Gezinsgesprekken
Sinds mijn opleiding Systeemtherapie @RinoUtrecht ben ik anders gaan kijken en werken. Gezinsgesprekken onder begeleiding van een systeemtherapeut (of andere hulpverlener die systemisch kijkt en werkt) kan helpen om die patronen in beweging te krijgen. Hoe? Door het stellen van vragen die ouders thuis niet snel zelf zullen stellen zoals: “Merk je wel eens wat van spanning tussen je ouders? Wat zie je papa dan doen? Wat zie je mama dan doen? Wat ga jij dan doen? En wie heeft er thuis het meeste last van de spanningen?” De ouders horen hoe hun kinderen het thuis beleven, wat het effect op hen is. Dit kan voor de ouders een motivator zijn om écht iets te willen veranderen.
Oog houden voor het kind
Vanuit de hechtingstheorie is troost, steun, hulp en betrokkenheid bij emoties van de ander ontzettend belangrijk. En dit is ook wat ouders natuurlijkerwijs doen of zouden willen doen. Maar als een partnerrelatie onder spanning staat is het niet vreemd dat de ouder soms minder ruimte heeft om oog te hebben voor de gevoelens van de kinderen. Als de ouder zelf een korter lontje heeft of stoeit met zijn eigen emoties is het niet vreemd dat de ouder een keer geen rust kan opbrengen om het kind te troosten. Het is niet makkelijk voor ouders om zich hier bewust van te worden, het is waarschijnlijk zelfs confronterend. Het is niet gek dat een ouder er soms niet voor zijn kind kan zijn. Een ouder is zelf ook wel eens bezet, vol of overprikkeld. Het gaat erom dat de ouder wel oog heeft voor het effect hiervan op het kind en dat dat bespreekbaar kan zijn.
Hulp zoeken is een mooi voorbeeld
Een voorwaarde is wel dat de ouders aan hun kinderen vertellen dat ze zelf hulp krijgen bij hun relatie. Voor veel ouders is dit iets waar ze hun kinderen niet meer willen belasten of vinden dat het hun kinderen niets aangaat. Ik vind het juist mooi als ouders aan hun kinderen kunnen laten zien dat ze hulp hebben gezocht. Een ouder weet het ook niet altijd, komt er niet altijd zelf uit. Het is oké om hulp te vragen, omdat je het waard bent. Mensen gaan ook naar de tandarts met kiespijn en voor zelfzorg. Men gaat naar een coach voor de loopbaan, voor zelfontwikkeling. Men mag ook naar een relatietherapeut of gezinstherapeut voor de dierbaarste relaties.
Spreekt dit jullie aan en willen jullie ook een gezinsgesprek? Neem gerust contact met me op, dit kan via het contactformulier op m’n website of stuur een mailtje naar shirley@boostrelatietherapie.nl