Is verliefd worden op een ander iets dat jou overkomt of is het een actief proces?

Na zoveel verhalen van cliënten te hebben gehoord, denk ik dat verliefd worden op een ander buiten je relatie een proces is. Het is niet ineens pats boem hotel-de-botel om elkaar heen draaien. Nee, het begint ergens. Met iets kleins. Een verrassend leuk gesprekje met een collega… een blik die raakt… een aanraking die vreemd genoeg fijn aanvoelt… Dit is een welkome afleiding in het drukke gezinsleven. Zeker als er (seksuele) verbinding mist in de relatie thuis. Je voelt je gezien en je wil daar meer van. In deze blog beschrijf ik hoe zo’n proces gaat en hoe jullie ervan kunnen leren.

 

  

door | 7 november 2023

Onschuldig begin

Dat leuke contact met die collega is toch onschuldig in het begin? Dus de verliefde partner vertelt er niet over thuis. Ik hoor als relatietherapeut achteraf vaak waarom verliefde partners het niet deelden met hun partner. Ze willen hun partner niet onnodig belasten. Ze zien op tegen een jaloerse of boze reactie van hun partner. En in de tussentijd komen er meer koffie momentjes, meer blikken, meer persoonlijke gesprekjes. De spanning bouwt zich verder op.

Het blijft geheim

Verliefde partners weten op een gegeven moment dat hun partner thuis hun contact met die collega niet zou goedkeuren. Dit is het moment dat het geheim houden een actiever proces wordt. Met als gevolg dat het contact met de collega nog spannender wordt. Ze delen immers iets geheims met die collega, samen vertellen ze het niemand. De spanning stijgt ook omdat het niet mag. Het contact moet allemaal stiekem gebeuren. Grote kans de verliefde gevoelens sterker worden. Meestal heeft de partner thuis al een onderbuik gevoel dat er iets niet klopt.

Het komt uit

Dan komt de dag dat het uitkomt. De partner thuis komt erachter en voelt zich enorm bedrogen. Hij/zij reageert boos, confronteert de verliefde partner en vraagt direct op de man af “ben je vreemdgegaan?” De verliefde partner weet dondersgoed dat hij/zij over een grens heen is en voelt zich betrapt. Naarmate er meer emoties van de partner komen, hoe minder geneigd de verliefde partner is om het hele verhaal eerlijk op te biechten. Deze vertelt voornamelijk de grote lijnen. De gevoelens en positieve kanten blijven onbesproken. De partner thuis voelt haarfijn aan dat niet alle waarheid boven tafel komt. Dus deze blijft kritische vragen en heftige emoties uiten.

Bewuste geheime acties

Als stellen blijven hangen in dezelfde terugkerende ruzies, is relatietherapie een goed idee. In relatietherapie kijken we verder dan de boosheid van de bedrogen partner. En wat blijkt? Deze partner is vooral gekwetst en bedrogen door het geheim. Het feit dat de verliefde partner niet open heeft verteld wat de gevoelens waren en welke acties hij/zij bewust heeft ondernomen, doet zoveel pijn. Veel partners kunnen het best goed begrijpen dat hun partner verliefde gevoelens had voor een ander. Dat is vaak het punt niet. De bewuste acties, van zowel toenadering zoeken naar die ander als het geheim houden, zijn het punt. Daar zit de gekwetstheid.

Tip: vertel het zo snel mogelijk

Vertel meteen aan je partner als je iemand leuker vindt dan leuk. Of als je je aangetrokken voelde tot een ander of als je op een bijzondere manier werd geraakt. Als je deze, relatief kleine dingen deelt, haal je meteen het ‘geheime’ er van af. De verliefdheid op een derde wordt nu jullie gezamenlijke proces om mee te dealen. Dit kunnen jullie doen door er samen over te praten.

Relatietherapie

Waardoor werd je zo geraakt door die ander? Waar wil je meer van? Wat missen we in onze relatie? Wat maakte dat je het niet durfde te vertellen thuis? Dit zijn intense en gevoelige gesprekken die wellicht beter te doen zijn met een relatietherapeut erbij. In relatietherapie zullen jullie meer over jezelf en de dynamiek in de relatie leren. De bedreiging van de verliefdheid, wordt nu een kans om jullie relatie te versterken.

 

Willen jullie ook hulp bij het versterken van jullie relatie na ontrouw? Neem contact op met Shirley via 06-33441904, of mail naar shirley@boostrelatietherapie.nl of vul het contactformulier in.