“We zitten in een sleur” is een bekende zin voor veel stellen. Maar wat betekent dit? En hoe doorbreek je een sleur?

door | 8 september 2020

In mijn praktijk komen vaak stellen die hulp zoeken bij hun relatie om de sleur in hun relatie te doorbreken. Ze zeggen: “Onze relatie is saai en voorspelbaar, er gebeurt weinig, het voelt vlak (eerder negatief dan positief), we leven langs elkaar heen”. Maar ik hoor: we hebben weinig contact met elkaar. We weten eigenlijk niet wat er speelt bij de ander. We delen weinig over onszelf met elkaar. We voelen een afstand en we durven het niet echt bespreekbaar te maken.

Oorzaak van sleur

In mijn ogen is een sleur een patroon waarin je op afstand van elkaar je eigen ding doet, zodat het ‘veilig’ blijft. Het lijkt veilig maar eigenlijk speelt er van alles onder water. De aanname is dat zolang we ons eigen ding doen, in onze vaste patronen blijven en praten over de kinderen en de praktische zaken, er niets ergs kan gebeuren. Onder de sleur zit dus angst voor ruzie, voor nog meer verwijdering van elkaar. De angst gaat uiteindelijk over de ander kwijtraken. Een sleur lijkt dus veilig, maar de motor voor sleur is angst. Dus sleur komt voort uit een gevoel van onveiligheid.

Deze onderliggende onveiligheid heeft het effect dat geen van beide partners nog risico in de relatie neemt. Je durft niet te zeggen wat je écht voelt of waar je écht zin in hebt. Je durft je partner niet te prikkelen. Het lukt je niet om spontaan eens gek te doen. Nee, want daar is een gevoel van emotionele veiligheid voor nodig. Pas als je je gezien voelt in je relatie en je het gevoel hebt dat je mag zijn wie je bent, dan voel je je veilig om jezelf te laten zien. Dan durf je wel in de woonkamer te dansen, je partner te verleiden of je kwetsbare kant te tonen. Het zijn juist deze momenten die zorgen voor die pareltjes en de piekmomenten in je relatie.

Hoe doorbreek je sleur?

  1. Bespreek jullie sleur: hoe ervaren jullie dat beide? Wat zit eronder? Hoe voel je je eigenlijk? Voel je die afstand en mis je de verbinding?
  2. Neem bewust wél risico in de relatie. Snijd dat ene gesprek juist wel aan, vertel over wat er bij jou speelt, organiseer een uitje samen, verleid je partner.
  3. Mocht je merken dat dit niet lukt, maak dan een afspraak bij Shirley | BOOST! Relatietherapie. In een aantal gesprekken help ik jullie om de sleur te begrijpen door ‘onder water’ te komen, zodat jullie het patroon kunnen doorbreken.

Interesse? Neem contact op via shirley@boostrelatietherapie.nl of bel 06-33441904.