Het waren donkere dagen in de corona-tijd en nieuwe lock-down maatregelen werden aangekondigd. Er was weinig te doen en weinig om naar uit te kijken. Eind vorig jaar begeleidde ik een stel in relatietherapie waarvan de vrouw depressieve gevoelens had. Er was één sessie die mij het meest raakte en het inspireerde mij om deze blog te schrijven. Ik beschrijf, uiteraard met hun goedkeuring, hoe deze sessie in hun relatietherapie verliep. Hun verhaal: verbinding in donkere mist.

door | 28 februari 2022

Last van depressieve gevoelens

Ze hebben een vol leven, kleine kinderen en beiden een pittige baan. Ze kwamen bij mij in relatietherapie om terugkerende negatieve patronen te doorbreken. Ze zijn gek op elkaar, dat kon ik meteen zien. Maar ze hebben ook veel meegemaakt. De vrouw kent diepe dalen in haar leven. Zo verloor ze haar moeder, die haar zeer dierbaar was, toen ze een twintiger was. Daarna kwam ze in een flinke depressie terecht. Een paar jaar later kwam ze haar huidige man tegen en startten ze hun gezin. De jaren erna gingen qua depressieve gevoelens best goed, want ze lette goed op zichzelf qua gezondheid en slaap zodat ze niet nog eens zou terugvallen. Maar deze corona-winter voelde ze het toch weer opkomen. Ze had last van sterke negatieve gevoelens en gedachtes en ze kon niet meer genieten van de dingen waar ze normaal gesproken wel van genoot. “Het enige leuke aan het leven zijn de kinderen, maar verder is er niks leuks aan het leven” vertelde ze. Hier was ze al die jaren bang voor geweest, om terug te gaan naar die plek die ze zo goed kende van toen ze een twintiger was. Die donkere plek.

Depressie in relatietherapie

In de relatietherapie sessie vertelt de man dat het hem ook raakt. Hij ziet zijn vrouw down thuiskomen van werk, prikkelbaar zijn, geen energie en geen zin hebben in dingen. Hij wil zijn vrouw opvrolijken. Dit doet hij door haar te helpen in praktische zin, door haar negatieve gedachten te relativeren en te benadrukken wat er wél goed gaat en wat allemaal wél positief is. Ze vertelt hem dat dit voor haar niet werkt, ook al ziet ze dat het lief bedoeld is van hem. Het donkere gevoel is daar te groot voor. “Hoe voelt het voor jou, kun je het omschrijven dat donkere?” vraag ik. Ze vertelt dat het voelt als een deken van donkere mist om haar heen. “Het is als leven in donkere mist. Je ziet amper iets, je kunt niet ver kijken. Het dempt alle geluiden. Het is donker en je weet niet waar je heen moet om uit de mist te komen.” Haar man kan zich dit voorstellen en begrijpt hoe onbestemd en naar zijn vrouw zich voelt. “Wat heb je nodig van mij in die mist?” vraagt hij. “Ik heb warmte nodig, voelen dat je naast me staat in die mist. Dat we samen daar lopen, hand in hand. Dan krijg ik een samen-gevoel, dan voel ik me gesteund en dat je me begrijpt” antwoordt zij. De man voelt opluchting en er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. “Wat is die glimlach?” vraag ik. “Ik begrijp nu dat ik er alleen maar hoef te zijn voor haar. Dat is al genoeg en dat is iets wat ik kan!” Aanvullend zeg ik “ja, je hoeft het niet lichter te maken, het enige wat je hoeft te doen is verbinding met haar maken in de donkere mist.”

Wat kun je als partner doen?

In mijn praktijk BOOST Relatietherapie zie ik regelmatig dat partners geneigd zijn om het leed, in dit geval de depressieve gevoelens, van hun partner te willen verzachten. Hoe doen ze dat? Ze gaan hun eigen sores niet meer delen, want ze willen hun partner niet nóg meer belasten. Ze gaan denken voor hun partner en zaken uit handen nemen. Ze geven advies en nemen de rol van coach aan. Allemaal uit liefde. Het is immers verschrikkelijk om te zien dat degene waar je van houdt, lijdt. De partners die lijden geven aan dat hun partner hun lijden niet kan en niet hoeft te verzachten, ze kunnen het zelf dragen. Het wordt pas echt zwaar om te dragen als ze zich niet gezien of gesteund voelen op emotioneel niveau door hun partner. Dan voelen ze zich én depressief én alleen in de relatie. Ze hebben een beschikbare, lieve en betrokken partner nodig. Ze hebben een partner nodig die er is, dichtbij en liefdevol. Een knuffel, een arm, warmte, een lief gebaar of samen stil zijn… Dan voelen ze dat ze verbinding hebben in die donkere mist en dat maakt heel veel verschil.

Is dit herkenbaar en wil je ook je relatie verbeteren en meer verbinding met elkaar krijgen? Neem gerust contact op. Vul het contactformulier op de website in of mail naar shirley@boostrelatietherapie.nl.