Seks is een belangrijk onderdeel van de partnerrelatie. Het is een uiting van liefde, meestal exclusief voor jullie twee, met als resultaat dat het verbindt. Maar seks in een lange relatie gaande houden is niet altijd even makkelijk. Wat spetterend begint, gaat langzaam over in sleur. Een veelvoorkomende dynamiek is: de man wil eerst seks, voordat hij verbinding voelt. En de vrouw wil eerst verbinding voordat ze seks wil. Dit verschil mondt vaak uit in een patstelling dat de man wel seks wil en de vrouw niet. In deze blog deel ik een theorie die genuanceerder kijkt. 

  

door | 30 juni 2023

GAS en REM

Met autorijden heb je én een gaspedaal én een rem nodig. Het één kan niet zonder de ander. Met seksualiteit en opwinding is het net zo. Iedereen heeft én een gaspedaal én een rempedaal. Ik noem dit GAS en REM. Soms ben je super opgewonden, soms een beetje (meer of minder GAS). Soms kun je jezelf niet over de drempel heen zetten om te gaan seksen, soms kun je dat wel (meer of minder REM). Je hebt beiden nodig voor een gezond seksleven.

 

Hoe werkt het?

Je kunt je GAS aan hebben en tegelijkertijd ook je REM erop hebben. Mocht je de REM loslaten, dan betekent dat niet automatisch dat je GAS aan gaat. Je GAS en je REM worden door verschillende factoren los van elkaar beïnvloed. Ik geef een aantal voorbeelden. Uiteraard verschillen deze per persoon.

  1. GAS gaat aan door factoren zoals aanrakingen voelen, porno kijken, flirten, muziek, sexy kleding dragen, een blik, denken aan seks.
  2. GAS neemt af door factoren zoals: saaie seks, sleur, seks-stijl van je partner die jou niet extra opwindt, seksuele handelingen die niet lekker aanvoelen.
  3. REM gaat er meer op door factoren zoals: kinderen zijn thuis, to-do-lists in je hoofd, angst voor pijn bij het vrijen, jezelf of je partner onaantrekkelijk vinden.
  4. REM wordt minder door factoren zoals: alcohol, een leuke avond samen hebben, ontspanning, beiden fris gedoucht zijn, kinderen zijn weg of slapen goed door.

 

Verschil tussen mannen en vrouwen

Ik vraag me af, zou het kunnen zijn dat mannen wat gevoeliger zijn voor factoren die hun GAS aanzetten? En dat vrouwen wat gevoeliger zijn voor factoren die hun REM erop zetten? Hierdoor kunnen vrouwen denken dat hun man geen REM heeft en bij elke aanraking seks wil hebben. Mannen kunnen denken dat hun vrouw amper GAS heeft, ze raakt hem amper aan. Dit klopt niet, GAS en REM zijn wel degelijk allebei aanwezig. Ik denk dat veel mannen zich niet bewust genoeg zijn van hun REM en dat veel vrouwen zich niet van bewust genoeg zijn hun GAS.

 

Tips voor mannen

Focus je minder op het lage GAS van je vrouw. Dit vergroot haar REM vooral. Focus op het verlagen van haar REM. Dus als jij zorgt voor een fijne avond met een goed gesprek, dan voelt zij zich meer verbonden met jou. Hierna zal ze meer gevoelig zijn voor seksuele prikkels waarvan haar GAS aan zal gaan. Ook kun je jouw REM wat vaker aanzetten, dus neem minder vaak initiatief tot seks. Op deze manier hoeft je vrouw minder vaak op haar REM te trappen en komt er wellicht meer ruimte voor haar GAS.

 

Tip voor vrouwen

Focus meer op jouw GAS. Wat windt jou op? Welke seksuele prikkels prikkelen jou positief? Wanneer denk jij aan seks? Wanneer of waardoor voel jij je sexy en aantrekkelijk? Wanneer heb je wel zin in seks? Focus op welke randvoorwaarden je nodig hebt, oftewel welke factoren verminderen jouw REM? En ga hier actief mee aan de slag. Ook kun je aan je man vragen wanneer hij minder GAS voelt, geniet hij misschien ook van een avondje knuffelen zonder seks?

 

Hebben jullie ook behoefte aan het verbeteren van jullie seksuele relatie of om meer GAS te krijgen in jullie seksleven? Schrijf je in op mijn wachtlijst en stuur een bericht via het contactformulier. Of stuur een mailtje naar shirley@boostrelatietherapie.nl 

Foto Freepik