De ambtenaar van de burgerlijke stand begint grappig aan de ceremonie. “1 op de 3 echtparen gaat scheiden. Waarom denken jullie het wel vol te houden? De statistieken over het de slagingskans van het huwelijk zijn niet al te rooskleurig.” Het is dan ook niet gek dat veel stellen er voor kiezen om niet te trouwen. Een argument dat ik laatst hoorde was: “Wij zijn niet getrouwd, want dan kunnen we ook niet gaan scheiden.”

door | 4 oktober 2017

Uit elkaar gaan is nadeliger voor getrouwde stellen

Naast dat een bruiloft veel geld kost, kan de vraag opduiken waarom het nodig is om te trouwen. Er zijn immers andere vormen om de zakelijke kant te regelen qua financiën en kinderen. Bovendien ligt door te trouwen een scheiding opeens op de loer…. Uit elkaar gaan heeft voor getrouwde stellen meer nadelige gevolgen dan voor stellen die niet getrouwd zijn. Het blijkt namelijk dat gehuwde stellen vaker conflict hebben met uit elkaar gaan dan ongehuwde stellen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht dat mensen die gescheiden zijn minder kans hebben op een stabiele lange relatie erna. En ze hebben meer kans om een tweede keer te gaan scheiden.

Waarom zou je dan trouwen?

Een mooi feest waar al je dierbaren bij aanwezig zijn? Omdat je veel van elkaar houdt en dit wil bevestigen? Omdat het ‘hoort’ als je een gezin wilt stichten? Allemaal redenen. Maar er is nog een positief effect wat bijna een reden zou kunnen zijn om te gaan trouwen. Weet je dat gelukkig getrouwde mensen jaren langer leven dan niet gehuwde/samenwonende mensen? Dit komt keer op keer uit verschillende onderzoeken. Dit komt o.a doordat gelukkig gehuwden meer intimiteit en meer sociale steun hebben.

Voor-en nadelen

Dus ja, trouwen of niet, het heeft voor-en nadelen. Het gaat erom dat je samen gelukkig bent, welke vorm jullie dan ook hebben gekozen. Zijn jullie momenteel niet zo gelukkig samen? Heb je het gevoel dat het beter kan? Kijk eens bij RelatieBoost wat de mogelijkheden bij BOOST zijn.