In het begin van de relatie gaat alles vanzelf. Je bent verliefd, het voelt het goed en je kunt samen de wereld aan! Tot het moment dat er iets vreselijks gebeurt… je wordt ontslagen, een ouder of goede vriend(in) overlijdt, je krijgt een miskraam, één van jullie wordt ziek, jullie kind ontwikkelt een eetstoornis etc.

door | 29 september 2020

‘The shit hits the fan’

Zulke life events zijn heel heftig en geven heel veel leed. Helaas is dat onvermijdelijk; ’the shit hits the fan’. Elke langere relatie krijgt te maken met verlies en pijn. De vraag is: hoe ga je hier samen mee om? Ervaren jullie dat jullie in tijden van crisis dichter bij elkaar staan of dat jullie elkaar juist minder goed kunnen bereiken?

Daling intimiteit & seks

Ik merk in mijn relatietherapie dat heftige gebeurtenissen uit het verleden vaak onbewust een rol spelen in de huidige relatieproblemen. Er zit bijvoorbeeld nog verdriet dat een partner niet echt heeft kunnen delen met zijn of haar partner. Achteraf gezien is dit het begin geweest van de daling van intimiteit en seks, waardoor het stel van elkaar is verwijderd.

EFT Relatietherapie

Hoe ga ik hiermee om als relatietherapeut EFT in mijn praktijk in Woerden? Ik werk met EFT, emotionally focussed couples therapy. Tijdens de intake hoor ik het al door het zinnetje “we hebben ook heel veel meegemaakt samen”. Of als ik vraag of de ouders nog in leven en gezond zijn, een cliënt met tranen in zijn ogen vertelt over het plotseling overlijden van zijn moeder. Maar soms hoor ik het pas later dat er iets heftigs is gebeurd tijdens hun relatie. Wat ik dan doe, als het veilig genoeg voelt tussen de partners, is toe gaan naar het verdriet dat er nu nog zit. Langzaamaan, ik volg de cliënten in hun tempo en proces. Op het moment dat een partner geëmotioneerd raakt, zie ik dat de ander daar geen oog voor heeft en door praat tegen mij. Dit benoem ik. Dan nodig ik de pratende partner uit om eens stil te staan en te kijken naar de geëmotioneerde partner. Het verdriet mag er zijn, ook nu nog. Ik help beide partners met verbinding maken met zichzelf en elkaar. Dat doe ik door de verdrietige partner ruimte te geven om te voelen en ruimte te geven om woorden te geven aan dit gevoel. De andere partner help ik om hierbij stil te staan en toegankelijk te blijven, zodat hij/zij er écht is voor zijn/haar partner. Dan zakken ze als het ware samen in dat verdriet. Er is niets aan te veranderen, het is geweest en het verdriet zit nog ergens en ze zijn nu samen en kunnen samen dat verdriet aan. Nu komt er vanzelf een aai, een liefdevolle blik of een knuffel. Ze voelen zich even weer verbonden. Dat contact, dat samen gevoel, dat vind ik prachtig! En dan denk ik ontroerd en oprecht: ik geloof dat zij de wereld weer aankunnen!

Wil je dat gevoel van samen de wereld aan kunnen weer terug? Neem contact op met Shirley Ronnes via shirley@boostrelatietherapie.nl of 06-33441904 of vul het contactformulier op www.boostrelatietherapie.nl in.