Dit jaar ben ik 20 jaar samen met mijn man. Dit is meer dan de helft van m’n leven. Ongelooflijk vind ik zelf. Als ik terugkijk op onze relatie, ben ik best trots hoe we dat samen doen. Hoe krijgen we dat voor elkaar? In deze blog noem ik drie elementen die in mijn visie op relaties belangrijk zijn en vertel ik hoe ik die terug zie in mijn relatie.

door | 7 juli 2020

1. Elkaar veel gunnen

De basis van onze relatie. We gunnen elkaar veel. Toen mijn man een baan wilde aannemen waardoor hij veel naar het buitenland moest, betekende dit voor mij dat ik vaak alleen thuis was. Ook toen we kinderen kregen. We konden jarenlang niet samen op zomervakantie. Ik zei: “Natuurlijk, doen! We redden het wel, we komen er praktisch wel uit.” Toen ik mijn vaste baan wilde opgeven om mijn eigen praktijk te beginnen, stond mijn man achter me. Financiële zekerheid weg, inkomsten kwijt. Hij zei: “Moet je doen, ik ga wel kijken waarop we kunnen bezuinigen.” Dat het vele gunnen bij ons werkt is omdat we de (negatieve) consequenties van de keuze van de ander dragen. Ik heb het hele gezinsleven in m’n eentje gedraaid in al die jaren dat mijn man periodes in het buitenland zat. Wat me opvalt over de jaren is dat het ‘elkaar gunnen’ in balans is. Waar het in de relatie over gaat is dat je je partner gunt om keuzes te maken die diegene graag wil en dat je jouw partner hierin stimuleert en steunt.

2. Je best doen voor elkaar

Wij vinden het belangrijk om ons best voor elkaar te blijven doen. Dit zie ik in onze relatie terug op veel verschillende vlakken. We doen ons best om er leuk uit te zien en aantrekkelijk te blijven voor de ander, door bijvoorbeeld te blijven sporten en op gewicht te letten (natuurlijk doe je dat ook voor jezelf). Daarnaast doen we ons best voor elkaar door aandacht aan elkaar te geven. Toen mijn man het huis aan het schilderen was, ging ik elke dag even kijken hoe ver hij gevorderd was en zei ik dat ik het zo fijn vond dat hij deze klus aan het doen was. Mijn man komt naar mijn sportwedstrijd kijken, terwijl hij zelf misschien wel een leukere invulling van zijn vrijdagavond kon bedenken. Waar het relatie technisch om gaat, is dat je je partner écht ziet. Dat je weet welke dingen belangrijk zijn voor je partner op dat moment en dat je daarop aanhaakt. Daarmee zeg je eigenlijk tegen je partner ‘ik zie je en je doet er toe voor mij’. En dit grote gevoel, tja, dat zit ‘m in de kleine dingen…

3. Mijlpalen vieren als ritueel

Elk jaar vieren we op onze verkeringsdatum hoe lang we samen zijn en met onze trouwdag gaan we een weekendje weg met zijn tweeën. Ik ben ‘altijd’ degene in onze relatie die de quality-time regelt, maar dat voelde niet goed als het gaat om onze trouwdag. Daarom maakten we de afspraak dat we om de beurt verantwoordelijk zijn voor het organiseren. Toen we 10 jaar getrouwd waren, hebben we een feest gegeven en het gevierd met mensen om ons heen. Waarom houden we dit vol? Omdat het een ritueel is geworden. Het is bekend dat rituelen goed werken in relaties en gezinnen. Het schept een band. Ik vind het voor onze kinderen ook belangrijk om te laten zien: papa en mama zijn 11 jaar getrouwd en daar zijn we blij mee en we vieren dit! De kinderen genieten mee met kinderchampagne en snoepen van de taart. En onze band is weer een stukje verstevigd.

Hoe krijgen jullie dit voor elkaar? #Relatieboost

Mocht je behoefte hebben om te werken aan je relatie met behulp van een professional? Wil je je relatie verbeteren en meer verbinding krijgen? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek via shirley@boostrelatietherapie.nl