Heb je wel eens nagedacht over de invloed van vorige generaties op jouw leven? In deze tijd zijn we vooral gericht op ons eigen levensgeluk. In deze maatschappij gaat het vooral om het individu. Ouders moeten hun kinderen loslaten. Je bent zelf verantwoordelijk voor het succes in jouw leven. Je zou bijna vergeten dat je een individu bent in een familielijn met tig voorouders die allemaal iets hebben willen doorgeven aan hun kinderen.

Jouw kijk op relaties
In relatietherapie vraag ik cliënten altijd naar de twee generaties boven hen. Als kind word je gevormd door je ouders, je draagt hun kijk op de wereld en hun manier van opvoeden met je mee als volwassene. Jouw ouders dragen dit weer mee van hun ouders enzovoorts. Uiteraard spelen de tijdgeest en levensgebeurtenissen zoals oorlog en overlijden ook een rol. Ik denk dat het goed is om te beseffen dat jouw houding naar liefde, relaties, emoties en seks is beïnvloed door je (voor)ouders. Overtuigingen en overlevingsmechanismes kun je niet los zien van het familiesysteem. Dit speelt door in relaties, bijvoorbeeld zo:
Relatieprobleem uit de praktijk
Een man en vrouw zijn bij BOOST Relatietherapie in relatietherapie. Ze zijn gek op elkaar en willen samen verder. Maar ze lopen ergens tegenaan: de man belooft van alles te doen in huis, maar hij doet het niet. Als we verder praten blijkt de man zijn hele leven al een interne drive te hebben om ‘alles zelf te moeten kunnen doen én om het beter te doen’. Deze drive die hem zijn hele leven aanzette tot prestaties, begon in zijn huwelijk een negatieve uitwerking te krijgen. Hij deed beloftes aan zijn vrouw, die hij wel wilde nakomen, maar het lukte hem gewoonweg niet, het was te veel. Zijn vrouw voelde zich niet gehoord en niet belangrijk voor hem. Haar neiging was om meer en meer alleen te gaan doen. Er ontstond verwijdering van elkaar en ze gingen meer langs elkaar heen leven met onderliggend hun irritaties en frustraties.
De strijd van mijn vader
In een sessie vertelde hij zijn familieverhaal. Zijn voorouders waren vluchtelingen die armoede hebben gekend. Hij realiseerde zich dat zijn grootouders en vader ook al die drive van ‘het alleen en beter moeten doen’ hadden. Deze drive heeft er zeker voor gezorgd dat zijn vader emigreerde naar Nederland, een studie afmaakte, werk en een vrouw vond. Met als gevolg dat hijzelf als kind een goede jeugd zonder armoede heeft gehad. In de sessie voelt hij ineens dat die drive, die hij al zijn hele leven voelt, de strijd van zijn vader is. De strijd om als emigrant, en zoon van gevluchte ouders, een beter leven voor zijn kinderen te bevechten. Het diepe respect voor zijn vader, om met deze strijd te overleven en het beter te doen voor zijn kinderen, is voelbaar in mijn kamer.
Eigen keuze
Door deze sessie is de man een stuk van zichzelf beter gaan begrijpen. Hij ziet in dat de drive waar hij last van had, iets heel waardevols is. Vanuit deze acceptatie kan hij nu zelf de keuze maken óf hij iets beter wil doen en zo ja, wat wil híj beter doen? Hij hoeft het leven misschien niet heel veel beter meer te maken, want het is al zo veel beter dan de vorige familiegeneraties het hebben gehad. Hij besluit dat hij meer wil investeren in zijn familierelaties. Hij wil vaker bij zijn ouders langsgaan en ze beter leren kennen, hij wil hun verhalen horen.
Spreekt dit jullie aan en willen jullie ook begeleiding bij jullie relatie issues? Neem gerust contact met me op, dit kan via het contactformulier op m’n website of stuur een mailtje naar shirley@boostrelatietherapie.nl