Ik wil graag met jullie delen wat ik dagelijks in mijn praktijk meemaak en hoe ik hier tegenaan kijk. Ik zie dat een relatie die onder druk staat, veel heftige emoties oproept. Ook zie ik wat er onder die heftige emoties en spanning zit. Is deze blog herkenbaar voor je? Wil je er meer over weten of er over praten? Neem contact met me op via het contactformulier op mijn website.

door | 5 juni 2020

Als je de verbinding kwijt raakt…

Emotionally Focussed Couples Therapy (EFT) spreekt over ‘duivelse dialogen’. Dit zijn dialogen tussen de aanklamper(s) en/of de terugtrekker(s). Deze rollen komen naar voren als je de verbinding met je partner dreigt kwijt te raken. De relatie komt onder spanning. Je schiet dan onbewust in één van deze twee rollen. Je gaat òf aanklampen: aanvallen, verwijten, dreigementen uiten, boos worden, kritisch worden, klagen, afkeuring laten merken. Òf je gaat je terugtrekken: jezelf afsluiten, niet luisteren, in je schulp kruipen, het gesprek afkappen, van onderwerp veranderen, weggaan, weigeren te praten. In de rol van aanklamper bescherm je de relatie door te vechten voor behoud van het contact. In de rol van terugtrekker bescherm je de relatie door het niet erger te maken. In de meeste gevallen heeft de vrouw de positie van aanklamper en de man de positie van terugtrekker, maar het kan zeker ook andersom of beiden kunnen dezelfde positie hebben. Ik ga in deze blog verder in op het meest voorkomende duivelse dialoog. Dus kort door de bocht: de meeste vrouwen willen praten om de relatie te beschermen en de meeste mannen willen niet praten om de relatie te beschermen. (ik schrijf voor het gemak verder in termen van man en vrouw, wat dus niet altijd zo is).

Negatief patroon in de relatie

Je kunt zelf beredeneren dat deze combinatie als volgt werkt: hoe meer je als vrouw wil praten, hoe meer je je als man terugtrekt. De man verdedigt zich eerst en denkt dan “ik heb hier geen zin in, het wordt toch weer ruzie, het heeft toch geen zin wat ik zeg, het is toch niet goed”. Je voelt je als vrouw niet gehoord en niet begrepen. Je gaat nog eens uitleggen wat je bedoelt, je wordt bozer, de toon wordt vinniger, er komen meer verwijten uit je mond. Het voelt voor jou als man dat je het toch niet goed kan doen, je voelt dat je faalt. Je voelt je niet gewaardeerd. Je staat op, je wil weg, je wil dit stoppen. Vervolgens voel je je als vrouw niet belangrijk en er niet toe doen. De paniek slaat toe. Niet weggaan!

Doorbreken van het negatieve patroon

Een ‘duivelse dialoog’ is een patroon dat doorgaat; zie het als een liggend achtje, het oneindig teken. Het is belangrijk om dit patroon te begrijpen en vervolgens te herkennen in je dagelijkse leven. Ik help stellen hierbij. Als ze hun patroon begrijpen en herkennen, ontstaat er ruimte om iets anders te doen. Namelijk komen bij hun gevoel. Wat zit eronder? Wat zit onder die beschermlaag van terugtrekken en van aanklampen? Dit is waar ze het over moeten gaan hebben. Dit is waardevolle informatie die meestal onbesproken blijft. Het gaat over die verwijten, over al die situaties die niet goed gingen of al die woorden die niet gezegd hadden mogen worden. Het gaat juist om de vraag ‘waarom wil je het daarover (wel/niet) hebben?’ Het antwoord is, het doet zoveel pijn. Zoveel pijn. Het verdriet van geen verbinding kunnen maken met je man. De angst voor de boosheid en alle emoties van je vrouw. De pijn van de kwetsende woorden. De pijn van stilte.

Als je de liefde voelt…

Wat ik het mooie vind aan deze tragische dynamiek, is het volgende. Ik zie en voel wat er onder die pijn zit. Daar zit liefde. De behoefte om dichtbij te mogen zijn. De behoefte om gewaardeerd en geliefd te worden door je partner. De behoefte om gezien te worden. Liefde, omdat je van je partner houdt en hem of haar niet kwijt wilt raken. Als je de liefde voelt, word je zachter. Je ziet je partner weer als persoon. Je durft je kwetsbaar op te stellen en te vertellen hoe je je voelt van binnen. Je partner ziet de verzachting en voelt zich meer gezien. De woorden zijn begripvol, respectvol en kwetsbaar. Hier is weer verbinding. Mooi.