Het lijkt zo makkelijk, communiceren. Iedereen doet het de hele dag. Ook in je relatie met partner of kind doe je gewoon je communicatie-ding. De één praat, de ander luistert. De ander reageert door te hummen, een vraag te stellen of zelf iets terug te zeggen. Enzovoorts. Ik vind communicatie een uiterst boeiend onderwerp. Er zit zoveel in, onder en tussen verscholen. Wat je niet direct ziet of hoort.

door | 5 februari 17

Niet voor niets heb ik jarenlang communicatie trainingen gegeven. Deelnemers geholpen met het makkelijker toepassen van actief luisteren, vragen stellen en communiceren in allerlei situaties. Een belangrijk onderdeel hierin is dat je oprecht geïnteresseerd bent in je gesprekspartner en dit uit je door te luisteren en vooral door vragen te stellen.

Maar sinds kort pas ik thuis het echte actief luisteren toe. Het actief luisteren zoals Thomas Gordon dat introduceerde in de jaren ’60 in zijn Gordon-methode. Actief luisteren is ‘gewoon’ luisteren en alleen maar samenvatten wat de ander zei of voelde. Dus niet doorvragen, waar ik als psycholoog zo van houd.

Het resultaat? Ik vind het best verbluffend. Mijn zoontje van 5 die hiervoor niet meer woorden vuil maakte dan “leuk” als antwoord op mijn vraag “hoe was het op school?”, vertelt nu dagelijks anekdotes en verhalen.

Dus ja, eigenlijk is communiceren best makkelijk 😉