Opvallend veel stellen vertelden mij deze week hun negatieve patroon te hebben verbroken. Zulke berichten verrassen mij keer op keer, want ik kan niet voorspellen wanneer een stel een omslag maakt in het proces. En een stel is vaak ook verbaasd en verrast als het gelukt is. Waardoor kwam die omslag nu opeens? In relatietherapie gaan en aan je relatie werken lijkt een ongrijpbaar proces…

door | 8 november 2020

Aan je relatie werken

Met aan je relatie werken bedoel ik: het versterken en verbeteren van je relatie door het verbreken van negatieve (communicatie)patronen en het delen van je gevoelens en emoties, zodat de onderliggende (hechtings-)behoeftes vervuld worden. Dit proces is voor stellen die ik mag helpen niet altijd even grijpbaar. Een stel zei deze week “Het waren twee geweldige weken thuis. Voor het eerst sinds twee jaar was de sfeer weer goed tussen ons. Hoe kan dat nou? We hebben er helemaal niet zoveel bewust in gedaan.” Andersom kan ook. Een stel ging heel lekker qua proces in mijn praktijkruimte, maar na een periode thuis, zegt een van hen: “Het is weer helemaal mis, de eerste week was oké maar daarna vervielen we in ons oude patroon.”

Wanneer komt die omslag?

Ik kan het tempo van het proces van mijn cliënten niet voorspellen, want mijn rol als relatietherapeut is een gekke. Aan de ene kant sta ik heel dichtbij, mag ik heel veel horen en zien van de relatie. Ik hoor verhalen die nog nooit gedeeld zijn… Ik zie diep verdriet dat nog niet eerder geuit is… Maar aan de andere kant zie ik heel veel niet. Ik zie niet hoe het al die dagen thuis gaat. Ik zie niet hoe er wordt geacteerd in het gezinsleven of als een ruzie thuis escaleert. Het versterken en verbeteren van je relatie door het verbreken van negatieve communicatiepatronen en het delen van je gevoelens en emoties, zodat je behoeftes vervuld worden, lijkt dus een ongrijpbaar proces. Ik wil twee zaken toelichten die hierin meespelen, die het minder ongrijpbaar maken. Ten eerste hoe EFT werkt en ten tweede de motivatie van het stel.

 

Door EFT relatietherapie

De visie van EFT (emotionally focused couples therapy) zegt dat, wanneer een stel veiligheid in de relatie voelt, ruimte ontstaat om ieders behoeften te vervullen, waardoor de emotionele verbinding ontstaat. Die veiligheid komt in eerste instantie door het doorbreken van het negatieve (onveilige) patroon. In het negatieve patroon worden ieders behoeftes sowieso niet vervuld. Ik leg dit uit aan de hand van een voorbeeld. Een stel krijgt telkens een welles-nietes discussie. De vrouw voelt zich niet gehoord en gaat nog harder haar punt maken om wel gehoord te worden. De man voelt zich bekritiseerd en klein, waardoor hij denkt dat hij niet goed genoeg is en daarom maar niets meer zegt. Hij trekt zich terug. De vrouw voelt zich alleen maar minder gehoord en wordt alleen nog maar bozer. De man voelt zich alleen maar kleiner worden en trekt zich nog verder terug. De behoefte van de vrouw: gehoord worden en er toe doen, gaat in dit negatieve patroon niet vervuld worden. De behoefte van de man: gewaardeerd worden als partner, gaat in dit negatieve patroon ook niet vervuld worden. Maar als een stel haar negatieve patroon weet te stoppen ontstaat er automatisch een ander patroon. Als de man op een dag eens wél reageert op de vrouw, voelt de vrouw zich gehoord, waardoor ze rustig blijft. De man voelt zich gelijkwaardiger en zal meer initiatief gaan tonen door bijvoorbeeld iets voor zijn vrouw te doen. De vrouw voelt zich er toe doen, want haar man maakt een lief gebaar. Zij zal hem een compliment geven, en de man voelt zich gewaardeerd. Beide behoeftes worden nu ‘opeens’ wel vervuld, wat het positieve patroon weer meer voedt. Ze hebben niet persé heel erg hun best gedaan om aardiger te doen tegen elkaar en toch gebeurt dat! Ongrijpbaar hè? In het EFT-proces gaat het positieve gedrag op een gegeven moment ‘opeens’ vanzelf. Heerlijk toch!

 

Door de motivatie van beide partners

Wat mij opvalt aan de stellen die dit lukt, is dat beide partners de intrinsieke motivatie hebben om aan hun relatie te werken. Ze willen elkaar niet kwijt. Het is onzeker of het gaat lukken, maar ze willen ervoor gaan! Ze staan open voor elkaar in de relatiegesprekken en delen hun gevoelens met elkaar. Deze stellen komen vrijwel altijd tot die ommekeer waardoor het ‘opeens’ automatisch weer fijn voelt in de relatie. Maar er zijn ook stellen waarvan één partner de relatie gevoelsmatig al heeft verlaten. Dit veroorzaakt onbewust zoveel angst bij de ander, dat die angst het negatieve patroon blijft voeden waardoor het ze niet lukt om het te doorbreken.

 

De omslag is een BOOST voor je relatie!

Daarom is mijn tip: ga op tijd aan je relatie werken! Als je dat doet, kun je veel sneller die omslag samen met je partner maken en krijgt je relatie een BOOST! Het ongrijpbare is dan alleen nog maar wanneer je die omslag maakt en niet óf je die omslag kunt gaan maken.

 

Wil je ook je relatie versterken en verbeteren? Neem contact op met Shirley Ronnes via shirley@boostrelatietherapie.nl, 06-33441904 of vul het contactformulier in.