“Wat doe jij voor werk?” “Ik ben relatietherapeut”

Het maakt veel los bij mensen als ze op een feestje aan de praat raken met een relatietherapeut. Ik heb al regelmatig serieuze relatieproblemen aangehoord terwijl ik met een biertje in m’n hand stond te luisteren. Of ik krijg zelf een vragenvuur over me heen: “de gootsteen lekt ook bij de loodgieter, dus hoe is jouw relatie dan?” Ik vind dat leuk, want over relaties praten is mijn passie, of het nou in mijn praktijk is of privé met vriendinnen of op een feestje. En wat ik dan doe? Dan veroorzaak ik interessante discussies.

door | 14 mei 2018

“Hebben jullie ontrouw gedefinieerd in je relatie?”

Laatst ook op een feestje. In mijn praktijk zie ik veel vormen van ontrouw en de consequenties daarvan. Wat me opvalt is dat er pas gepraat wordt over ‘wat is vreemdgaan’ nadat het is gebeurd. Dit zijn complexe gesprekken met veel emoties en verschil van visie hierop. Waarom hebben stellen niet eerder samen (goed) hierover gepraat? Het is kennelijk lastig om over ontrouw te praten als het (nog) niet aan de hand is. Dus op dat feestje gooide ik er een bommetje in: “Hebben jullie ontrouw gedefinieerd in je relatie?” “Hoe bedoel je, vreemdgaan mag gewoon niet.” Ik vroeg: “Ja oké, maar wat is vreemdgaan voor jou en wat is het voor je partner en weten jullie dit ook van elkaar?” En ja hoor, daar komen al veel verschillende definities van vreemdgaan op tafel; van zoenen tot een goed intiem gesprek, van seks tot verliefde gevoelens.

Bespreek jullie definitie(s) van ontrouw tijdig

Ik denk dat 9 van 10 stellen die het goed hebben samen en geen issue hebben met ontrouw, hun definities niet hebben gedeeld met elkaar. Waarom zouden ze het wel gaan doen? Meerdere mensen op dit feestje vinden dat daar een gevaar in schuilt. Waarom zou je gaan wroeten in een goede relatie en pijnlijke, kwetsbare punten boven tafel halen? Misschien haal je daarmee wel meer overhoop dan dat het iets oplevert. Daar kan ik me in vinden. Maar ik zie ook de andere kant, als een partner wel overspelig is (uit onderzoek is dat 26 tot 70% van de vrouwen en 33 tot 75% van de mannen), dan wordt het erg ingewikkeld als de definitie van ontrouw vooraf niet helder was. Een oplossing of investering voor de toekomst van je relatie, is dat je dit samen bespreekt met een professional erbij om het gesprek in goede banen te leiden. Bij BOOST zijn jullie dan aan het goede adres, neem gerust eens contact op via shirley@boostrelatietherapie.nl Of kijk eens op de pagina Relatie Boost.